Česky

Degustace kávy

Testování-catacion

Začneme tím, co se v kávě hledá, co určuje její kvalitu a následně to nejdůležitější výchozí cenu na burze speciálních káv.

Vše začíná už u keříku, který ještě ani neviděl své plody. Něco už bylo naznačeno v úvodu a vzhledem k tomu, že obsah hodnocení zelených kávových bobů je na několik stran a běžný konzument si k této formě kávy ani nečuchne, je zbytečné to dál rozebírat.

Vzhled kávových zrn

První, co hodnotíme opticky, jsou zrna. Hledáme praskliny, dírky, rozpůlené, chybějící středy, příliš tmavé nebo světlé zrna, velikost stejná, rozdílná, cizí materiál. Čím víc, tím hůř. Taky si nekoupíte jablka pomlácená, pohnilá, pořezaná, špinavá nebo modrá. Vůně se ještě moc neprojevuje.

Lahodí to vašemu oku? Jedno zrno jako druhé, stejná velikost, barva, žádné defekty - to je gourmet, označení pro speciální výběr kávových bobů. Cena je taky speciální.

Vůně kávy

Druhý na řadě je nos. Většinou se nevyplácí strkat ho do cizích věcí, ale tentokrát platí výjimka. Kávu semeleme a nos vrazíme tak hluboko do šálku, jak to jen lze. A tady je snadný výběr. Existuje základních 36 vůní rozdělených do 9 základních skupin (zemitá, zelenina, dřevo, koření, květinová, ovocná, zvířecí, pražená a chemická).

Chuť kávy

Třetí fáze se skládá v nasávání aroma kávy po zalití horkou vodou 93–96 °C (s vytvořenou pěnou a po jejím odstranění). Používáme 8,25 gramů kávy na 150 ml (nebo 12,5 g na 250 ml) vody měkké (pod 200 ppm) zbavené nerostných látek (tvrdá voda mění výrazně chuť kávy).

A následuje velmistrovský srk. Kávu rozprášíte po dutině ústní a čekáte, ještě chvilku, ještě chviličku, už to přichází…

My amatéři si ji zhodnotíme podle:

  1. fragance-příjemná, nepříjemná
  2. aroma-citrusové, čokoládové, atd.
  3. čistota-první dojem, přítomnost cizích příchutí
  4. tělo-hutné, řídké (silné, slabé)
  5. kyselost-silná, mdlá, žádná
  6. chuť-vzájemné působení komponentů
  7. sladkost-silná až žádná
  8. hořkost-silná až žádná
  9. dozvuk chutí
  10. vyrovnanost

 

Závěr

Je toho opravdu dost na posouzení v jednom šálku kávy a necvičený jazýček a nosánek jen těžko zachytí jemné signály samotné kávy, přehlušené masivní propagací a sugestivní manipulací prodejců se superlativy jako „nej“, jedinečné, specialisté, vynikající atd.

A jak má tedy vypadat skutečně dobrá káva?

Odborníci a gurmáni preferují kávy jemné, méně kofeinu, kyselost, sladkost a hořkost ve vyrovnaném trojúhelníku, střední tělo s bohatou vůní a čistou jasnou chutí, bez cukru i mléka, které zabíjejí pravou chuť kávy (podle hesla: „Je káva hnusná a nedá se pít?… Dej tam víc cukru!). Tyto kávy jsou pro většinu konzumentů nedostupné a jsou prodané dříve, než vypučí první bobule na kávovém keříku. Obyčejný smrtelník se musí spokojit s tím, co je k mání na pultě.

A do hry vstupují také preference kafařů, někdo to rád horký, jiný zase hořký, nebo třeba kyselý s vůní čokolády či citrusu. At už tak nebo onak, o všem se dá diskutovat a vše se dá zpochybnit. Existuje pouze jeden neoddiskutovatelný faktor a tím je čerstvost kávy. Čím čerstvější, tím lepší! Kdo měl možnost okusit kávu čerstvě sklizenou před několika dny, čerstvě upraženou před několika hodinami, čerstvě namletou před několika sekundami a právě teď nalitou ve vašem hrníčku před vámi, nebude nikdy měnit.

A to vše pro vás připravuje a hlídá - tým Ricaffe special ltd.

Chcete se dozvědět více?

Máte-li zájem o bližší informace k tématu Degustace kávy, kontaktujte nás.
Vyplňte prosím pole "Váš dotaz" a chcete-li od nás obdržet odpověď tak také "Email".

Předchozí stránka: Příprava kávy
Následující stránka: Organické kakaové boby z Peru ( Criollo )

Aktuality

Nové kontakty

dub 2, 2014

Rozšíření kontaktu
Více
Finále soutěže barista 2012 El Salvador

zář 1, 2012

Video přináší detailní pohledy na kouzelníky s kávou v Salvadoru. Carlos - náš učitel barista získává cenu za nejlepší espresso.
Více
Cup of Excellence 2012 El Salvador

zář 1, 2012

Co říkají profesionální cuppeři o kávě ze Salvadoru ?
Více
Cafe del El Salvador

srp 28, 2012

Jak se testuje a ocenují speciální kávy v Salvadoru před mezinárodní komisi. Také uvidíte Netta a Jorgeho v akci.
Více
Na kurzu baristů v Salvadoru

led 12, 2012

Pár fotek z návštěvy kurzu barista 1.stupně. Vyučuje nás Carlos - budoucí vítěz v soutěži o nelepší espresso v Salvadoru.
Více

El Salvador mistr světa v barismu

lis 1, 2011

Po 11 letech se El Salvador opět stal mistrem světa v WBC ( World Barista Championato ) v Bogotě v Kolumbii.
Více
Spuštěn nový web

čec 3, 2011

Spustili jsme nový web o kvalitní kávě a o všem co k ní patří.
Více
 
Created: Exaltor - grafika, webdesign, reklama