Česky

Zpracování a sběr kávy

Kávová pole na svahu vulkánu

Sběr

Vše začíná sběrem plodiny. Zde záleží na krajině, dostupné mechanizaci, preferencích farmáře a dělíme je na 2 základní typy sklizní:

  • ruční (oblast střední Ameriky, Afrika)
  • strojové (hlavně Brazílie)

Ruční je nesmírně pracné a vyčerpávající. Sběrači vyrážejí každý den v době sklizně v několika vlnách do prudkých svahů s velkými koši na břichu, a když slunce zapadá nad Atlantidou mají za sebou i několik desítek kil kávy a ti lepší přes metrák.

Naproti tomu strojové sklizně vás neunaví. Přijede stroj, zatřepe keřem a za hodinu má sklizeno i několik tun. A v čem je hlavní rozdíl?

V kvalitě, a to velký. Zatím, co si stroj vesele píská a sklízí zralé, přezrálé a nedozrálé (červené, černé, zelené) plody stejnou měrou, sběrači berou pouze krásně červené a zralé třešně. Když děláte mošt z přezrálých nebo nedozrálých jablek, také to poznáte.

Linka na třídění kávy

Zpracování a sušení

Zelená káva se po sběru z kávových keříků zpracovává třemi základními způsoby(nebo i spec. např. Honey):

  • Suchá metoda(zvaná také Natural) je nejstarší proces a taky nejlevnější. Princip spočívá v rozprostření kávy s dužinou na patiu (speciální plochy na sušení), její časté obracení na slunci až do plného usušení. Dužina má slaďoučkou příchuť (asi jako naše třešeň nebo višeň) a přenáší ji na jádro-kávové zrno. Připravená káva má silné ovocné aroma a v šálku převažuje ovocná chuť nad typickou kávovou chutí. V současné době prochází tato metoda renesancí a noví konzumenti zkoumají neuvěřitelné a neobvyklé chutě kávy.
  • Polomytá viz. process -plně mytá-bez slupky a s dužinou se usuší.
  • Mytá - proces plně myté kávy je nejrychlejší a nejrozšířenější na většině farem. Káva se umývá a čistí ve vodě, nechá trochu fermentovat, pak se zbaví dužiny, promyje a šup s ní na patio, kde se usuší. Těsně před exportem se zbaví poslední slupky tzv. pergamina a po hygienické kontrole se posílá klientovi.
  • Honey - nejpracnější způsob, jak získat proklatě dobrou kávu. Třešně se zbaví dužiny pouze mechanicky tj. bez jediné kapky vody a takto vyloupnuté a se zbytky ulpělé štávy a pergamina se rozhodí na specialní sušiče tzv. africké postele a nechají se schnout. Náročnost procesu spočívá v tom, že tuto lepkavou masu(připomínající svým charakterem včelí med), musíte mnohokrát denně obracet a hlídat před napadením hmyzem a plísněmi. Pokud všechno zvládnete, káva se vám odmění nejen vysokým bodovým hodnocením na Cup of Excellence, ale i finančním přínosem. Bohužel se této skvělé kávy vyprodukuje na celém světě je pár desítek tun.

Chcete se dozvědět více?

Máte-li zájem o bližší informace k tématu Zpracování a sběr kávy, kontaktujte nás.
Vyplňte prosím pole "Váš dotaz" a chcete-li od nás obdržet odpověď tak také "Email".

Předchozí stránka: O kávě - druhy, vlastnosti, kvalita, životnost
Následující stránka: Příprava kávy

Aktuality

Nové kontakty

dub 2, 2014

Rozšíření kontaktu
Více
Finále soutěže barista 2012 El Salvador

zář 1, 2012

Video přináší detailní pohledy na kouzelníky s kávou v Salvadoru. Carlos - náš učitel barista získává cenu za nejlepší espresso.
Více
Cup of Excellence 2012 El Salvador

zář 1, 2012

Co říkají profesionální cuppeři o kávě ze Salvadoru ?
Více
Cafe del El Salvador

srp 28, 2012

Jak se testuje a ocenují speciální kávy v Salvadoru před mezinárodní komisi. Také uvidíte Netta a Jorgeho v akci.
Více
Na kurzu baristů v Salvadoru

led 12, 2012

Pár fotek z návštěvy kurzu barista 1.stupně. Vyučuje nás Carlos - budoucí vítěz v soutěži o nelepší espresso v Salvadoru.
Více

El Salvador mistr světa v barismu

lis 1, 2011

Po 11 letech se El Salvador opět stal mistrem světa v WBC ( World Barista Championato ) v Bogotě v Kolumbii.
Více
Spuštěn nový web

čec 3, 2011

Spustili jsme nový web o kvalitní kávě a o všem co k ní patří.
Více
 
Created: Exaltor - grafika, webdesign, reklama