Organické kakaové boby z Peru ( Criollo )

Historii kakaovníku, rozdělení kvality a jeho import do Evropy lze dohledat na stránkách wikipedie, takže jen stručně. Olmekové a Mayové - nejstarší kultury jižní a střední Ameriky, patří mezi první konzumenty kakaa resp. čokolády. Z hlediska kvality dělíme kakaové boby na tyto tři základní skupiny:

       

1. Criollo - nejkvalitnější, nejchutnější, ale též nejchoulostivější a nejdražší odrůda. Světová produkce méně než 1% oblast střední a jižní  Ameriky. Cokoláda z Criolla Porcelana ( 50g ) z Venezuely stojí v New Yorku 3000 Kč.

2. Forastero - nejnižší kvality, nepříjemná hořká chut, ale odolná a levná odrůda. Světová produkce více než 90% hlavně  Afrika. Cokoládu z Ghany nebo z Pobřeží slonoviny máte ted před sebou na stole, ale v podstatě se krmíte cukrem. Obsah kakaa méně než 10%.

3. Trinitario - úspěšný hybrid výše uvedených druhů. Světová produkce kolem 10% např. Tanzanie, Madagaskar, Indonesie. Používá se  v luxusních  bonbonierách a  čokoládách.

A ještě jedna důležitá poznámka. Vlastnosti nepražených kakaových bobů mnohonásobně  překračují boby již upražené nebo  zpracované do různých pamlsků. Vysoká teplota nebo dlouhá doba pražení či následné zpracování a  separace jednotlivých látek před  výrobou čokolády nebo bonboniér, redukují většinu níže uvedených vlastnosti na minimum.

Naše organické čokolády z Criolla s přírodní vůni a chuťi exotického ovoce s lehounce nahořklým podtextem zaskočí i gurmány a znalce čokolád!

Nepražené čokolády jsou vhodné pro sportovce, těžce pracující osoby, profesionální řidiče, studenty a nebo pro ty, kteří shazují nadbytečné kila v posilovně a potřebují energii.

Pražené čokolády bez cukru jsou určené diabetikům a nebo s třinovým cukrem pro ty, kteří mají mlsný jazýček.

Organický čaj z kakaových slupek s ovocně nahořklou chuťí osvěží vždy a všude.

Ceny:

Ceny se stanovují podle množství a odběrů individuálně. Prosím kontaktujte manažera pro Českou republiku pana Jiřího Sýkoru, tel. 773873922 a email. js.ricaffe@protonmail.com

Víte že:

  • kakaové boby obsahují nejvíce antioxidantu ze všech rostlin?  3x více než zelený čaj, nebo káva. Mohou za to flavonoidy - až 10%, které neutralizují nebezpečné radikály, a tak zpomalují stárnutí.
  • rozsah minerálů je enormní?  Se, Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Cu, Zn, Mn, Cl. Nejduležitější jsou hořčík a hlavně draslík viz. význam draslíko-sodíkové pumpy v bunce.
  • jsou také zdrojem přírodních vitamínu?  C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin.
    • niacin uvolnuje energii z potravin a snižuje krevní tlak
    • thiamin pusobí příznivě na nervový systém a snižuje únavu
  • obsahují kakaové máslo mezi 45-55%?  Máslo je ovšem velmi drahé a proto se používá hlavně v lékařství a drahé kosmetice.
  • kakaové boby vám pomohou zbavit se stresu a depresí?  Zlepšit náladu, povzbudit mozkovou činnost, snížit riziko srdečních a cévních chorob....... a za tím vším stojí zázračná látka s euforizujícímí účinky zvaná THEOBROMIN. 
  • A perličku na konec. Za dob Olméků, Mayů, Aztéků se kakaové boby používaly jako silné afrodiziakum. Z vědeckých výzkumu vyplývá, že za to může výše zmíněný THEOBROMIN.
organický čaj z nepražených kakových slupek čaj do pohody i nepohody Pražená čokoláda Organické boby z Peru a nepražená čokoláda

Chcete se dozvědět více?

Máte-li zájem o bližší informace k tématu Organické kakaové boby z Peru ( Criollo ), kontaktujte nás.
Vyplňte prosím pole "Váš dotaz" a chcete-li od nás obdržet odpověď tak také "Email".

Předchozí stránka: Degustace kávy
Následující stránka: Blog

Aktuality

Nové kontakty

dub 2, 2014

Rozšíření kontaktu
Více
Finále soutěže barista 2012 El Salvador

zář 1, 2012

Video přináší detailní pohledy na kouzelníky s kávou v Salvadoru. Carlos - náš učitel barista získává cenu za nejlepší espresso.
Více
Cup of Excellence 2012 El Salvador

zář 1, 2012

Co říkají profesionální cuppeři o kávě ze Salvadoru ?
Více
Cafe del El Salvador

srp 28, 2012

Jak se testuje a ocenují speciální kávy v Salvadoru před mezinárodní komisi. Také uvidíte Netta a Jorgeho v akci.
Více
Na kurzu baristů v Salvadoru

led 12, 2012

Pár fotek z návštěvy kurzu barista 1.stupně. Vyučuje nás Carlos - budoucí vítěz v soutěži o nelepší espresso v Salvadoru.
Více

El Salvador mistr světa v barismu

lis 1, 2011

Po 11 letech se El Salvador opět stal mistrem světa v WBC ( World Barista Championato ) v Bogotě v Kolumbii.
Více
Spuštěn nový web

čec 3, 2011

Spustili jsme nový web o kvalitní kávě a o všem co k ní patří.
Více
 
Created: Exaltor - grafika, webdesign, reklama